21 Temmuz 2013 Pazar

ramazan. zamanın hirası...

ramazan. zamanın hirası. cebrail'in muştusu. hatem-ül enbiyânın mirası. hatem-üd dînin hüsn-ü ânı. hatem-ül ümmetin diri-liş sebeb-i hârikası. mü'minin muazzam nûr-u aynı. nefsin her tür oburluğunun kulluk şuuruyla dizginlendiği; körleşen gözlerin, sağırlaşan kulakların, lâl dillerin tesbih ve tezkir ile resetlendiği; âlây-ı illiyyîne yaklaştığı mubarek ve merhûm ay; ramazan-ı şerif.
ve daha pek çok şey söylenebilir ramazan'ın ne olduğuna dair. peki ne değildir ramazan:
iftar ile sahur arasındaki en kıymetli zamanı oyunda, oynaşda, eğlencede, konserde geçirmek değildir. tuğyan değildir. tufan değildir. zenginlik gösterisi, israf, nefsani kölelik değildir. ramazana hürmet iftar ve sahur sofralarının nefaseti, şatafatı, masrafı ile zirve yaptırmak değildir. kurulan bu kibir sofralarında siyasî ve ticarî ekabirleri ağırlamak değildir. kaz beklentili sofralardan deve kuşu yumurtasını esirgemezken, fitre ve sadakayı balık yumurtası gibi hesaplamak değildir. hazların ve hızların zaman akışını suya çevirmesi değildir. belediyelere ödenen vergi ve harçların "gezi" şarkıcılarına,astronomik rakamlara tasavvuf pazarlayanlara harcanması değildir. kutsalların hapsedilip, seküler aygıtların kutsallaştırılması değildir. davulcuya kutsallık atfedip, gecenin ahengine oto alarmlarını da peşine takıp ot tıkaması değildir. peygamber coğrafyasında bol olduğu için fakir gıdası olan israil hurmasına sünnet tasavvuru ile astronomik rakamlar ödemek değildir. aşırı tokluktan tembelleşen, aksıran, tıksıran, ağırlaşan, diri-liğini kaybedip uyuşuklaşan, fikri de vicdanı da nefsine köle, orucu tutmaktan ziyade tutar gibi duranların zamanı değildir ramazan. ramazan bayramı yaşamak değil sonunda bayram etmek için ramazanı yaşamak ve yaşatmaya gayret etmektir. şımarıklığımıza ve azgın arzularımıza alet olamayacak kadar şerefli bir aydır. hayırlı bir aydır. ibadet ayında inananları oyalayan, gürültüleri ve görüntüleri ile
rahatsız eden yönetim erki bunun hesabını mutlaka verecektir.
ramazana gereği gibi muamele eden bütün müslümanların bayramını tebrik eder; fikri hür, vicdanı hür ümmeti diriltecek nice ramazanlar geçirmemizi herşeyin, hepimizin ve ramazanın rabb'ından niyaz ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder